Spring over navigationshyperlinks
Projektet sluttede 31. januar 2011. Vi fører resultater og erfaringer videre. Se vores aktuelle initiativer indenfor området.
28-09-2010 
Nyt hjulsystem fra Roltec afprøves sammen med elever på Egmont Højskolen 
Start oktober afprøver Roltec et nyt hjulsystem i samarbejde med elever på Egmont Højskolen. Omnihjul giver mulighed for, at en kørestol fremover kan dreje om sin egen akse og køre sidelæns. Projekt HandiVision, Alexandra Instituttet har været med til at skabe det innovative samarbejde.
 

Den 1. oktober ruller en grov prototype af kørestolen med såkaldte OMNI-directionel wheels ind på Egmont Højskolen.  Ingeniørstuderende fra VIA har udviklet og bygget prototypen sammen med Roltec, der laver elektriske kørestole. Den nye udgave skal testes på af elever på Egmont Højskolen for at give feedback på, hvordan stolen fungerer teknisk og brugsmæssigt.

Kørestol i test på Egmont
Ingeniørstuderende på VIA University College skal til Egmont og teste en revolutionerende kørestol. Ved hjælp af teknologisk viden har de udviklet en kørestol med omnihjul, og den skal testes i marken for at se, om den kan afhjælpe de behov, brugerne har givet udtryk for.

Med Omnihjul kan en kørestol manøvrere i meget små rum som toilet og bad. Den kan køre sidelæns, langs for eksempel et køkkenbord, og det er let for brugeren at komme på plads i en kantine eller andre steder, der ellers ville volde vanskeligheder.

- Vi har ladet ingeniørstuderende arbejde med at udvikle hjulene til kørestolen. De er gået til opgaven med stor iver, og når prototypen er blevet testet, skal vi sammen med producenten tage stilling til, om der er et marked for den her type, siger Jørgen Rasmussen, lektor på VIA.

Brugertest ja tak
Tiltaget er begyndt i Videncenter for Sundhedsfremme, Sundhedsteknologi og Rehabilitering (VSSR) i et samarbejde mellem den sundhedsfaglige højskole og den teknisk-merkantile højskole.

Senere er HandiVision-projektet, ledet af Alexandra-instituttet, blevet samarbejdspartner. HandiVision arbejder med at inddrage brugere for bedre hjælpemidler. Egmont Højskolen deltager i HandiVision, og de har de sidste to år arbejdet med at uddanne deres elever til at kunne indgå i en brugerorienteret designproces.

I den forbindelse har de oprettet et tilbud, der hedder Dib-lab. Dib-lab er Egmont Højskolens levende laboratorium for de innovative brugere. Det betyder, at virksomheder kan deltage i et samarbejde med skolen, deres elever og personale på skolen, hvor alle kompetencer er samlet et sted. Denne invitation har Roltec sagt ja tak til.

Eksperter i kørestole
På Egmont Højskolen er brugerne meget spændte på at skulle i gang med at teste VIA-ingeniørernes prototype i deres "levende laboratorium".

- Mange af vores elever er jo en slags autodidakte, højt specialiserede eksperter i elkørestole. De vil ret hurtigt være i stand til at bedømme, hvad der fungerer og ikke fungerer på prototypen, og komme med gode idéer til videreudvikling, siger Bertil Sidenius, der underviser på Egmont og deltager i HanidVision projektet. 

Ifølge Bertil Sidenius vil det være noget af et teknologisk gennembrud, hvis det på sigt bliver muligt for elkørestolsbrugere at manøvrere frit i alle retninger, og det vil kunne give brugerne en udstrakt bevægelsesfrihed i dagligdagen.

- Det vil vi som højskole meget gerne være med til at hjælpe på vej ved at tilbyde ekspertbistand fra vores innovative brugere, siger Bertil Sidenius.

Samarbejde med brugerne
Samarbejdet har til formål at opnå viden om det at være bruger af en elkørestol, brugerens ønsker til elkørestolens funktionalitet og design. Arbejdet tager udgangspunkt i, hvordan teknologien kan afhjælpe elkørestolsbrugerens behov for meningsfulde aktiviteter.

Samtidig med at kørestolens egenskaber tages op til revision, er der også fokus på, om en kørestol kan blive billigere.

- Hvorfor skal en kørestol koste så meget? Kommunerne skal spare, og det må da være muligt at lave en kørestol, der er lettere og mere mobil til en lavere pris, siger Lars Mønsted Nielsen, udviklingskonsulent og lektor, Teknisk Merkantil Højskole, VIA University College. Han ser store eksportmuligheder, hvis vi i Danmark kan komme først med en kørestol, der er bedre og billigere end dem, der findes på markedet i dag.

For yderligere information:

Jeppe Spure, Alexandra Instituttet, projektleder HandiVision, tlf.: 8942 5761
Mail:
jeppe.spure@alexandra.dk

Bertil Sidenius, underviser på Egmont Højskolen, Tlf.: 87 81 79 00
Mail: bs@egmont-hs.dk

Lars Mønsted Nielsen, udviklingskonsulent og lektor, Teknisk Merkantil Højskole, VIA University College, Mail: lni@viauc.dk, Tlf.: 87 55 40 19

KONTAKT
Egmont Højskolen
Villavej 25, Hou
8300 Odder
T8781 7900
M6165 7595
Ebs@egmont-hs.dk

ALEXANDRA INSTITUTTET A/S T +45 70 27 70 12 INFO@HANDIVISION.DK BRUG AF WWW.HANDIVISION.DK